!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#55 Știai de această durere a adolescenților?

NU ARE ÎNCREDERE ÎN MINE!


Asta este una dintre cele mai mari dureri ale copiilor adolescenți în relația cu părinții lor.


Copiii trecuți de vârsta de 13 ani deja încep să se maturizeze și să-și dorească să fie tratați altfel. Dar părinții ce fac? Se poartă cu ei în continuare de parcă ar avea 5 ani.


Îmi amintesc de un copil de la orele de consiliere, care zicea așa: „Mama intră peste mine în cameră din 10 în 10 minute. Eu fac teme, dar ea nu mă crede că fac doar teme.”


Ce se întâmplă dacă îi arăți copilului tău că nu ai încredere în el? În primul rând, nu va avea nici el însuși încredere în el. În al doilea rând, e posibil să facă exact lucrul de care ți-e frică.


De aceea, la orele de consiliere recomand părinților următorul lucru—spune-i copilului tău ce are de făcut, apoi spune-i: „am încredere în tine că vei face ce am discutat!”. Și apoi lasă-l.


O să vezi că, chiar dacă făcea altfel de obicei, în majoritatea cazurilor își va face îndatoririle bine, pentru simplu fapt că nu vrea să dezamăgească.


„Am încredere în tine că îți faci toate temele!”


„Am încredere în tine că stai până la maxim 23:00 pe telefon.”


„Am încredere în tine că te trezești la 8:00.”


Testează asta și vezi cum funcționează în relația cu copilul tău. Probabil ai văzut deja ce rezultate au cearta și discuțiile. Cum ar fi să faci și altfel?


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și te invit să intri pe site și să vezi toate programele noastre pentru adolescenți.


www.smartlifeeducation.ro

18 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Până la 11-12 ani, copilul tău va sta aproape de tine. Apoi, se va închide și se va depărta. În cele din urmă, pe la 20-22 de ani, își va aduce aminte de sfaturile tale și se va gândi „Hai că totuși a

„L-am crescut foarte bine pe copilul meu. I-am dat tot ce am avut mai bun. Nu cred că ceva din comportamentul meu față de el îl face să fie închis, timid și să nu vorbească aproape deloc.” Acestea sun

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page