!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#50 Puțini părinți realizează asta

Copilul tău este oglinda ta. Dacă există ceva ce nu-ți place la el, atunci acel lucru există și în tine, părinte.


Vorbeam cu mama unui copil de 15 ani. Mama era foarte supărată pentru că băiatul întârzia de fiecare dată, inclusiv la școală.


Am întrebat-o: „Cine din familie obișnuiește să întârzie la diferite evenimente?” A stat ea pe gânduri un pic și mi-a spus: „Păăăi… tatăl lui. El întârzie de fiecare dată.”


„Aha!” spun eu.


Apoi, cu o voce întretăiată de parcă nu voia să accepte ce a spus, mama continuă: „Dar el are un motiv, muncește mult și este obosit.”


Bineînțeles că tatăl avea un motiv. Și copilul la fel—are de jucat pe calculator.


Ce se întâmplă? Tu, ca părinte, dai un exemplu copilului tău prin comportamentul tău. Dacă stai să te gândești un pic, îți vei da seama că al tău copil ți-a preluat deja multe obiceiuri—și bune, dar și mai puțin bune: obiceiuri legate de mâncare, de somn, de bani, chiar și de vocabular.


Atunci când copilul perpetuează un obicei negativ, ca în exemplul de mai sus, întreabă-te dacă nu cumva chiar tu faci același lucru. Dacă răspunsul este da, ai ocazia să schimbi asta la tine.


Da, copiii oferă părinților cea mai mare ocazie de a se îmbunătăți. Dar tu, ca părinte, trebuie să fii deschis și să-ți asculți copilul. Dacă vei avea impresia că le știi pe toate, atunci între tine și copilul tău va fi doar conflict.


Copilul stă prea mult la calculator? Oare unul dintre părinți are obiceiul de a petrece mult timp la calculator, pe telefon sau la televizor?


Copilul nu citește? Oare părinții au obiceiul de a face orice altceva în afară să citească?


Copilul e timid și vorbește puțin? Oare ție, ca părinte, ți se strânge inima de emoții atunci când vorbești cu o persoană nouă sau atunci când trebuie să refuzi o propunere?


Acum înțelegi?


Observă la copilul tău ce nu-ți place, îmbunătățește la tine și vei vedea că se va îndrepta și el.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și te invit să intri pe site și să vezi toate programele noastre pentru adolescenți.


15 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#198 Sper că al tău copil nu va ajunge ca Andreea

Soția mea este profesoară de germană. Lucrează cu adulți. Într-o sâmbătă, susținea un curs online cu 5 oameni în toată firea, teoretic maturi. Dintre cei 5 participanți, o persoană—să-i spunem Andreea

Comentarios


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page