#48 Ce să NU faci dacă al tău copil are un examen

Se întâmpla acum, recent, în vacanța de vară. Vorbeam la telefon cu mama unui copil de 14 ani, care tocmai intra în clasa a 8-a. Rareș. Mama lui îmi spunea că nu-l vede motivat, că urmează examenul, dar el nu face nimic pentru asta, nu are chef de teme și ce se va întâmpla dacă va lua note mici... toate acestea ținând cont că Rareș era un copil cu media peste 9 în toți anii de școală.


De ce nu era Rareș motivat și nu se pregătea pentru școală așa cum își dorea mama? Răspunsul e mai simplu decât crezi: Rareș era în vacanță. Rareș nu se stresa. Rareș știa că poate.


Am observat acest comportament la mai mulți părinți: frica de faptul că al lor copil nu este pregătit pentru examen. Dar vreau să-ți spun ceva. Această frică este doar la tine, părinte.


Faptul că tu nu ai control asupra unui eveniment așa important pentru copilul tău îți creează anxietate. Din păcate, această anxietate, dacă nu o controlezi, o vei transmite și copilului.


Copiii nu se stresează prea tare. Ei știu că pot, că au totul sub control. Dar dacă tu, părinte, te stresezi și îi arăți copilului că nu ai încredere în el, îl vei stresa și pe el și îi vei diminua performanța.


Așa că, dacă ai un copil care urmează să dea examenele, în primul rând relaxează-te tu! Apoi, stabilește cu el un program clar de învățat, dar și de relaxare. Ultimul pas este să-l lași pe el să-și facă treaba (teme, învățat) și să-i spui că ai încredere în el... fără să-l bați la cap de 10 ori pe zi.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și te invit să intri pe site și să vezi toate programele noastre pentru adolescenți.


www.smartlifeeducation.ro

47 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Văd atâtea conflicte între părinți și adolescenți și îmi pun întrebarea: Oare părinții au uitat cum e să fii la vârsta adolescenței? Ai uitat, părinte, nesiguranța pe care o aveai când vorbeai și te î

„Dacă pățești ceva, eu mor!” „Dacă mai ieși cu fata sau cu băiatul ăsta, înseamnă că nu mă iubești!” „Dacă mă mai enervezi, mă supăr și-mi plesnește inima!” „Dacă ieși cu tatăl tău, voi fi foarte tris

A1. Principal Logo (Colored).png