#47 Un adolescent fără chef de viață poate fi în depresie. Și e grav.

Depresia la adolescenți este o realitate, nu un moft. Am întâlnit copii de 13 ani care erau efectiv în depresie. Și ce le spuneau părinții? “Tu ești copil, nu ai de ce să fii supărat! Tu nu ai de ce să ai probleme! Tu nu ai de ce să fii trist!”


În loc să-și motiveze copiii, acești părinți îi afundau în starea lor.


Un copil depresiv este un copil fără chef de viață, care nu este entuziasmat de nimic. Dacă tu uiți la el, vei vedea că, de cele mai multe ori, se uită în gol și pare că nu este prezent în realitate. Notele la școală scad. Nu are prieteni. Nu râde și nu este fericit. Are dezordine în cameră și se complace într-o stare de spirit joasă.


Dacă vezi că al tău copil se comportă așa, evită să-l cerți sau să-l pedepsești. Singurul ajutor pe care i-l poți da este să-i arăți că-l înțelegi și să vorbești cu el ca să afli cauzele stării lui.


Mai departe, un psiholog îl poate ajuta să-și revină. În orice caz, dacă copilul tău lucrează cu un psiholog, îți recomand ca și tu, părinte, să mergi la psiholog. De multe ori, fiindcă părinții nu sunt antrenați să ajute copiii aflați în această situație, e posibil să o agraveze. Un psiholog te poate ajuta și pe tine să înveți să cum să te comporți cu copilul tău.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și te invit să intri pe site și să vezi toate programele noastre pentru adolescenți.


www.smartlifeeducation.ro

38 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Văd atâtea conflicte între părinți și adolescenți și îmi pun întrebarea: Oare părinții au uitat cum e să fii la vârsta adolescenței? Ai uitat, părinte, nesiguranța pe care o aveai când vorbeai și te î

„Dacă pățești ceva, eu mor!” „Dacă mai ieși cu fata sau cu băiatul ăsta, înseamnă că nu mă iubești!” „Dacă mă mai enervezi, mă supăr și-mi plesnește inima!” „Dacă ieși cu tatăl tău, voi fi foarte tris

A1. Principal Logo (Colored).png