!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#46 De ce unii copii sunt responsabili, dar al tău nu?

Dacă al tău copil are responsabilități clare, nu vei avea nevoie de restricții sau de pedepse.


Da, exact. Contrar așteptărilor, am observat că părinții care se înțeleg cel mai bine cu copiii lor adolescenți sunt cei care trasează responsabilități clare copilului, nu cei care lasă copilul liber, să facă ce vrea el. De ce? Îți voi explica.


Gândește-te la un copil care are responsabilități clare în familie, precum: plimbă câinele în fiecare dimineață, își face curat sâmbăta în cameră, ia pâine în fiecare zi. În primul rând, aceste responsabilități îi ocupă timpul și nu-l vor lăsa să stea excesiv la calculator. În al doilea rând, faptul că are o activitate îi dă o stare de bine, se simte important, văzut și valorizat. Dacă îl mai și feliciți pentru ceea ce face, e perfect. Copiii asta vor—interacțiune, validare, valorizare, mai ales din partea părinților.


Acum gândește-te la un copil lăsat liber de capul lui. Va sta excesiv la calculator, nu va avea chef să facă nimic altceva, va fi demotivat și nu va avea chef nici de școală. Cu alte cuvinte, va părea pierdut în spațiu. Și de aici încep conflictele, pentru că ție, ca părinte, nu-ți place să vezi asta. Îi vei restricționa calculatorul și vei impune pedepse, crezând că vei reuși să-i schimbi comportamentul, dar tot ce vei face va fi să-i adâncești frustrările. Copilul nu se simte implicat, nu se simte valorizat, nu se simte important în interiorul familiei. Din contră, îl vei pedepsi și el se va simți frustrat.


Are sens acum? Dacă al tău copil are responsabilități clare, nu vei avea nevoie de restricții sau de pedepse.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și te invit să intri pe site și să vezi toate programele noastre pentru adolescenți.


66 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#198 Sper că al tău copil nu va ajunge ca Andreea

Soția mea este profesoară de germană. Lucrează cu adulți. Într-o sâmbătă, susținea un curs online cu 5 oameni în toată firea, teoretic maturi. Dintre cei 5 participanți, o persoană—să-i spunem Andreea

Comentários


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page