De când a venit pandemia, ne-am confruntat cu toții cu un cumul de emoții care mai de care mai negative:
- frica de puterea virusului
- incertitudinea locului de muncă
- furia pe bâlbele autorităților
- neputința de a ne proteja
.....și multe altele.
Am analizat, în această perioadă, mulți oameni și am reușit să trag o concluzie cu privire la atitudinile lor legate de această situație nouă cu care ne confruntăm. Am identificat 3 tipuri de atitudini, mai potrivite sau mai nepotrivite, care afectează de asemenea și comportamentele copiilor:
1. Există părinți nepăsători și ignoranți.
Sunt acei părinti care nu cred că există virusul, care cred în conspirații și cred că de fapt virusul este fals. Sunt acei oameni care nu respectă regulile, nu poartă mască și nu păstrează distanța față de alți oameni.
Acești părinți le transmit același lucru copiilor lor, că totul este fals, iar copii lor se vor comporta pe măsură. În timp, copiii lor vor ajunge să fie ignoranți în ceea ce privește școala, oamenii de lângă ei, mediul înconjurător.
2. Există părinți care au impresia că virusul este peste tot, pe orice suprafața și la orice om.
Sunt acei oameni cărora le e foarte frică de virus, care exagerează cu privire la măsurile de protecție, își dau cu dezinfectant într-una și refuză să facă activități pe care le făceau înainte, cum ar fi să meargă la restaurant de frica virusului. Din punctul meu de vedere nici această atitudine de frică excesivă nu este bună, mai ales că există un proverb foarte adevărat în cultura românească și sună cam așa: De ce ți-e frică, nu scapi!
Acești părinți transmit frica lor copiilor, cărora le va fi frică să interacționeze și socializeze cu alți copii, dezvoltând până la urmă un comportament antisocial...sau vor deveni timizi, fără experiența de a socializa.
3. A treia categorie de părinți sunt oameni care înțeleg că există virusul, se protejează dar își continuă activitatea de zi cu zi cu măsurile de protecție adecvate: merg la masaj, merg la restaurant sau în cafenele, merg la munte și chiar la cursuri care se desfășoară în sală. Se protejează dar nu stau cu frica de virus. Aceasta este o atitudine echilibrată, o atitudine ce poate fi transmisă cu succes copiilor.
Tu ce fel de atitudine ai avut până astăzi? Dar, mai important, ce atitudine vrei să adopți de acum încolo?
Alege un alt părinte și trimite-i acest articol.
Urmărește-ne pe FACEBOOK.
Urmărește-ne pe INSTAGRAM.
Subscribe pe YOUTUBE.
Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.
Comments