#293 Liniște în casă cu un adolescent. Tu ai asta?
- RăzvanC
- 29 mai
- 2 min de citit
Liniște în casă.
Asta își doresc mulți părinți care au copii ajunși la vârsta adolescenței.
Eu sunt Răzvan Cojocaru și sprijin copiii ajunși la vârsta adolescenței să-și depășească insecuritățile.
Sătui de certuri, de refuzuri, de ignorare, mulți părinți mai că își smulg părul din cap când se uită la adolescentul lor (deși, evident, îi iubesc).
Cele mai multe certuri pot fi evitate. E nevoie doar să fii mai flexibil și să te întrebi: „𝐎𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐞 𝐩𝐨𝐭 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐬̦𝐢 𝐚𝐥𝐭𝐟𝐞𝐥?”
Adică, tu ai în mintea ta deja niște rezolvări pentru multe situații. Copilul tău, pe de altă parte, nu știe ce va urma. El testează, experimentează, își cere propriile experiențe. Tu ai vrea să facă lucrurile cum știi tu. El vrea să încerce cum știe el. Și pac — război.
Între anumite limite (în special de siguranță), lasă-l pe copilul tău să rezolve lucrurile așa cum vrea și apoi vedeți împreună care sunt rezultatele. 𝐃𝐚𝐜𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥 𝐭𝐨𝐭𝐮𝐥 𝐞 𝐨𝐤, 𝐝𝐞 𝐜𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐭𝐞 𝐩𝐮𝐢 𝐭𝐮 𝐢̂𝐦𝐩𝐨𝐭𝐫𝐢𝐯𝐚 𝐥𝐮𝐢?
De exemplu: sunt copii care știu că sâmbăta trebuie să-și facă ordine în cameră. Copilul se trezește dimineața și își face planul în minte: „Mănânc, mă joc pe calculator, fac teme, apoi fac ordine în cameră.”
Pe de altă parte, tu, ca părinte, te apuci de ordine și curățenie dimineața și ai așteptarea ca și el să facă același lucru. Vezi că e 10, n-a făcut nimic, vezi că e 12, n-a făcut nimic, vezi că e 14, se joacă pe calculator. Și izbucnești.
Dar dacă l-ai lăsa în pace, ai intra duminică dimineață în camera lui și ai găsi ordine și curățenie. Pentru că el a vrut să facă ordine la ora 22:00... că... așa sunt adolescenții.
Dându-i mai mult spațiu și lăsându-l să-și facă lucrurile în ritmul lui va întări relația dintre voi, nu va crea războaie.
Dacă vrei ca al tău copil să învețe, pe lângă lucrurile de la școală, și abilități pentru a se descurca în viața de zi cu zi, intră pe www.eroul.ro și înscrie-l la „𝐓𝐫𝐞𝐳𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐄𝐑𝐎𝐔𝐋 𝐝𝐢𝐧 𝐭𝐢𝐧𝐞!”, poate cel mai complex curs de dezvoltare a abilităților de viață pentru adolescenții între 13 și 17 ani din România.
Comments