Examenul de Evaluare Națională—un balaur care îi sperie și pe părinți, și pe copii. Sau poate… nu e chiar așa?
Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți.
Am observat un lucru la părinții ai căror copii urmează să dea Evaluarea Națională: îi motivează prin frică.
În fiecare zi le repetă copiilor, indiferent dacă stau sau lucrează: „Vine Evaluarea! Ce-o să faci la Evaluare? Vrei să ajungi la un liceu de nota 3?”
Într-o discuție cu un băiat de clasa a 8-a, acesta a răbufnit: „Toți vorbesc despre examen de parcă e un monstru. Parcă nici nu contează că am învățat bine în toți cei 4 ani de gimnaziu. Simt că orice aș face, nu sunt destul de pregătit. Am emoții, simt frică, anxietate, n-am încredere în mine, deși materia o știu. Merg la simulări și îmi tremură pixul pe foaie deși acasă fac de 9,50 sau 10.”
Da, felul cum adulții—părinții și profesorii—se raportează la examen le induce frică elevilor. În mintea adulților, această frică îi motivează să învețe.
În realitate, frica aceasta îi face să se simtă nesiguri pe ei, demotivați și anxioși. Se duc la examen și uită ce trebuie să scrie pentru că sunt prea panicați.
Pentru elevii care nu au învățat 4 ani de zile, examenul, da, este un monstru. Pentru cei care au învățat bine, care se pregătesc, care fac exerciții și variante de examen, Evaluarea Națională este doar un gărduleț pe care îl vor sări destul de ușor.
Nu hiperboliza examenul în fața copilului tău! Se va descurca!
Dacă vrei ca al tău copil tău să învețe, pe lângă lucrurile de la școală, și abilități pentru a se descurca în viața de zi cu zi, inclusiv despre gestionarea emoțiilor la teste sau examene, intră pe www.eroul.ro și înscrie-l la Cursul de Dezvoltare Personală pentru adolescenți „Trezește EROUL din tine!”.
コメント