!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#26 Iritarea adolescenților vine de la părinți. Ce să nu faci?

Salutare dragă părinte și mă bucur să te revăd! Am observat că mulți adolescenți au ceva în comun: planează deasupra lor un sentiment care îi face să se depărteze de cei din jurul lor, inclusiv de părinți și anume IRITAREA. Probabil știi despre ce vorbesc, acel moment în care orice i-ai spune copilului tău, el răspunde răstit și fără chef. Oare de ce?


O să îți povestesc, dragă părinte, despre o atitudine pe care o au de multe ori părinții și care creează iritare în copii.


Ce fac copiii în timpul lor liber. De cele mai multe ori își petrec timp jucându-se pe calculator. Ce fac părinții când îi văd? Încep să le găsească câte ceva de făcut, tocmai pentru a nu mai petrece așa de mult timp la jocuri.


Și copilul se joacă liniștit și deodată vine părintele și spune: ”Du-te și du gunoiul!”, ”Ajută-mă să fac de mâncare!” sau mai rău ”Închide calculatorul și du-te la teme!”. Ce se întâmplă în următorul moment? În copil, mai degrabă la adolescenți, lava furiei începe să crească și devin iritați, vorbesc și se comportă neadecvat. Părintele se enervează și mai tare și de aici începe cearta. Bănuiesc că și tu știi despre ce vorbesc.


Adolescenții ar putea sta să se joace pe calculator zile întregi și nici nu ar știi când a trecut timpul. Acel moment, este foarte important pentru ei. Părintele, are impresia că adolescentul pierde vremea și nu este departe de adevăr.


O îți prezint în cele ce urmează o tehnică prin care poți evita conflictele de acest gen cu al tău copil adolescent. Ea se numește Programează în avans și te va ajuta să nu-ți iei copilul pe nepregătite, riscând să-l frustrezi și să-l iriți.


Ce presupune tehnica? Tehnica presupune să-l anunți pe copilul tău cu mai mult timp înainte că vei avea nevoie de el. De exemplu:

  1. Dacă știi că îi vei ocupa mai mult timp, cu o zi înainte îi poți spune: ”Maine la ora 10.00 am nevoie să vii cu mine la piață și să facem cumpărături. Poți, te rog să faci asta?”

  2. Dacă îi vei ocupa mai puțin timp, îi poți spune cu 15 minute înainte: ”Peste 15 minute, te rog să mergi să duci gunoiul. Poți să faci asta, te rog?”. O să vezi că peste 15 minute se va ridica singur și va duce gunoiul. Dacă nu o va face, mergi și reamintește-i frumos: ”Mergi, te rog, să duci gunoiul!”

  3. Dacă ai nevoie urgentă de ceva de la el îi poți spune în următorul mod: ”Observ că te joci pe calculator și știu că asta este important pentru tine (EMPATIE). Eu fac mâncare și am rămas fără făină. Poți, te rog, repede să mergi până la magazin să iei făină? - nu abuza totuși și păstrează urgență ca fiind urgență.


Chiar dacă în viziunea noastră, a adulților, adolescenții nu au activități importante, pentru ei, acele activități sunt foarte importante. Atâta timp cât părintele respectă activitățile copilului, chiar și jucatul pe calculator, va evita iritarea și nervii copilului, va evita furia lui și va menține o relație frumoasă părinte-adolescent.


Observi? Doar o simplă schimbare în modul în care părintele comunică va întări relația cu copilul lui adolescent.


Și dacă totuși, vrei ca al tău copil adolescent să aibă și activități constructive din care să învețe lucruri necesare în viață, te invit în cel mai complex Curs de Dezvoltare Personală pentru Adolescenți din România ”Trezește EROUL din tine!”, unde poate participa ONLINE sau LA SALĂ.


Îl va ajuta, cu siguranță, să devină alt om.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, Trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți și te invit să distribui acest articol către comunitatea ta de părinți și să ne dai un LIKE pentru a face parte din comunitatea noastră de părinți. Pe data viitoare!

 

Alege un alt părinte și trimite-i acest articol.

Urmărește-ne pe FACEBOOK.

Urmărește-ne pe INSTAGRAM.

Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.

183 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page