!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#248 Ce te faci dacă copilul tău e sociabil, are încredere în el și are mulți prieteni?

Poza scriitorului: RăzvanCRăzvanC

Dacă ai un copil adolescent care nu prea are încredere în el, e mai închis, socializează puțin și nu prea are prieteni, stai să vezi care sunt problemele cu un adolescent de 16 ani, sociabil, cu încredere în el și cu mulți prieteni.

 

Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți.

 

Mihai este un copil bun la școală. În clasa a X-a, totuși, a lăsat-o un pic cam moale. Printre multe note bune, are și câteva note proaste. Nu asta ar fi problema…

 

Problema este că a descoperit viața socială. Are mulți prieteni, are încredere în el, e sociabil, are curaj. Vrea să meargă la Balul Bobocilor la el la liceu… și la un prieten… și la alți cinci.

 

Vrea să vină la 2 noaptea acasă câteodată. Vrea să meargă la munte cu prietenii. Vrea la festival. Vrea peste tot, iar mama lui nu mai știe ce să-i facă. A intrat într-un conflict deschis cu el pe tema libertăților.

 

Cum ai putea gestiona o astfel de provocare? Îl lași sau nu-l lași?

 

Am creat o strategie de acțiune împreună cu mama lui Mihai. I-am spus să-și aleagă câteva lucruri importante pentru ea și să creeze niște reguli. Exemplu: notele la școală nu trebuie să fie sub 8.

 

Apoi i-am spus să creeze niște consecințe dacă regula nu e respectată: la o notă sub 8, o sâmbătă o petreci acasă. Dacă mai iei a doua notă sub 8, un weekend întreg îl petreci acasă.

 

Negociază cu copilul tău libertățile, în limita bunului simț: „Ai voie să stai afară până la 4 dimineața de 2 ori pe lună, în rest, trebuie să vii acasă la 23:00.”

 

Ideea este să-i faci copilului tău un set de reguli de bun simț și un set de libertăți. Respecți regulile negociate împreună, primești libertăți. Nu respecți regulile, primești consecințe.

 

Și în viața de adult este la fel. Ajungi la serviciu la timp, primești salariu. Întârzii zilnic la serviciu, se mai taie 10% din salariu…

 

Ție cum ți se pare această strategie?

1 afișare0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#259 Este normal ca al meu copil adolescent să…

„Este normal ca adolescentul meu să întârzie aproape mereu și să nu știe să se organizeze?” mă întreabă mama unei fete de 15 ani.   Eu...

コメント


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page