Cum fac să-l învăț pe copilul meu adolescent responsabilitatea banilor, fără să-l limitez în același timp?
Ce întrebare bună!
Pe de o parte, îi poți spune copilului tău că n-ai bani, atunci când cere. În acest caz, va trăi mereu cu impresia asta. Pe de altă parte, poți să-i dai copilului bani de fiecare dată când cere, caz în care va ajunge iresponsabil cu banii.
Ce faci?
Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți.
Cred că cel mai bun proces de educație financiară pentru copii este următorul.
Copilul trebuie să aibă niște responsabilități în casă, mai ales dacă e vorba de lucrurile lui. E responsabil să aibă ordine pe birou, în haine, în ghiozdan etc. Aceste activități trebuie făcute oricum.
Pe de altă parte, oferă-i copilului tău o sumă de bani (mică, de exemplu 2, 3, 5 RON) pentru fiecare sarcină pe care o face și care nu este în responsabilitatea lui: dus gunoiul în fiecare seară, luat pâine în fiecare zi, dat cu aspiratorul și cu mopul săptămânal.
Adunat într-o lună de zile, suma pe care o va strânge va fi semnificativă (200-300 RON/lună). Aceștia pot fi banii lui de buzunar, cu care să facă ce dorește el.
Oricum i-ai fi dat acești bani atunci când i-ar fi cerut. De ce să nu facă și ceva concret pentru ei?
Astfel, va înțelege că banii se fac prestând o activitate. Pe de altă parte, va înțelege valoarea lor și energia pe care trebuie să o depună pentru a-i câștiga.
Dacă vrei ca al tău copil tău să învețe, pe lângă lucrurile de la școală, și abilități pentru a se descurca în viața de zi cu zi, intră pe www.eroul.ro și înscrie-l la Cursul de Dezvoltare Personală pentru adolescenți „Trezește EROUL din tine!”.
Comments