Hai să vedem! Ca orice vârstă, și adolescența are specificitățile ei. Dar oare ce e normal și ce nu în comportamentele copiilor ajunși la vârsta adolescenței?
1. E normal ca un adolescent să vorbească mai puțin cu părinții și să se îndrepte mai mult către prieteni sau colegi. Nu e normal să nu vorbească deloc cu părinții, să fie închis și evaziv.
2. E normal ca uneori să pară mai iritat, mai nervos, mai impulsiv. Nu e normal să urle, să țipe, să aibă crize de nervi zilnic sau să spargă lucruri prin casă.
3. E normal să nu accepte sfaturi ușor și să vrea să facă el lucrurile singur. Nu e normal să facă lucruri care îi pun sănătatea în pericol.
4. E normal ca un adolescent să vrea să împingă limitele impuse de părinți, adică să mai întârzie 10 minute de afară sau să stea cu 15 minute în plus la calculator. Nu e normal ca un adolescent să nu respecte regulile deloc (sau, mai rău, nici măcar să nu aibă reguli).
5. E normal ca un adolescent să se preocupe de imaginea lui: păr, haine, machiaj. Nu e normal să aibă impresia excesivă despre el că e urât, că nu e destul de bun sau să nu-și accepte anumite părți ale corpului.
6. E normal ca un adolescent să nu aibă la fel de multă încredere în el ca un adult. Nu e normal să stea cu capul în jos, să-i fie frică să vorbească cu alți oameni sau să plângă de disperare atunci când are o provocare.
7. E normal ca un adolescent să fie mai dezorganizat cu hainele, cărțile, caietele. Nu e normal ca în camera lui să fie mizerie excesivă sau să nu se preocupe de igiena personală.
8. E normal ca un adolescent să nu spună părinților tot ceea ce face, dar nu e normal să mintă la fiecare ecuvânt pe care-l spune.
Acum că știi cam ce e normal și ce nu, poți să alegi unde să duci o bătălie cu copilul tău și unde să-l lași în pace, știind că este doar un comportament specific vârstei.
Dacă vrei ca și al tău copil să învețe, pe lângă lucrurile de la școală, și abilități pentru a se descurca în viața de zi cu zi, intră pe www.eroul.ro și înscrie-l la Cursul de Dezvoltare Personală pentru adolescenți „Trezește EROUL din tine!”.
Comentários