!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#184 Fetița mea vrea iPhone 15 PRO pentru că așa au toți colegii. Îi iau?

„Fetița mea de 12 ani, clasa a V-a, cere cu insistență de câteva săptămâni un telefon iPhone 15 PRO, pe motiv că în cercul ei de colegi, toată lumea are iPhone. Eu am încercat să-i explic că e exagerat să cumperi un telefon cu 5.000 lei și că nu este în beneficiul ei, însă soția consideră că trebuie să îi luăm și ei unul, dacă așa au ceilalți colegi. Ce să fac?”

 

Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți. Acest mesaj l-am primit de la un tată. Și ei nu sunt singura familie care se confruntă cu asta. Voi împărtăși mai jos ce le-am recomandat părinților în legătură cu fetița lor:

 

„Fetița dvs. este încă mică, nu înțelege valoarea banilor. E nevoie să discutați cu ea despre bani: cum se fac banii, care sunt veniturile familiei, de ce nu e sănătos financiar să plătim atâția bani pe un telefon care nu face bani, ci doar cheltuie bani.

 

Apoi, dacă totuși este un lucru atât de important pentru ea, va trebui și ea să contribuie. Puneți dvs. suma pe care ați vrea să o plătiți pe telefon și restul va trebui să o strângă ea din banii ei: ziua ei, bunicii, bursă etc. Aici mai e o variantă: să facă activități în casă (care nu sunt responsabilitatea ei acum) și să o plătiți pentru asta.

 

Copiii trebuie să înțeleagă că banii se fac aducând valoare în societate. Așa cum un adult lucrează, și copilul poate lucra în casă.”

 

Dacă cedezi și îi cumperi copilului tot ce vrea, când vrea, îți va cere încontinuu, pentru că va înțelege că i se cuvine. Dacă îl implici să contribuie și el la acea dorință, va învăța responsabilitatea banilor.

 

Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de copii pasionați de educație și dezvoltare personală, intră pe www.eroul.ro și înscrie-ți copilul în „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

4 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#204 Petrece timp cu copilul tău și el nu va...

Părinții au fost ocupați cu serviciul, iar el a crescut pe unde a putut: ba pe la bunici, ba pe la o bonă, ba singur. Când veneau părinții, îi aduceau jucării și dulciuri. Până la 13 ani, Andu a fost

Comments


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page