Salutare dragă părinte și mă bucur să te revăd! Articolul de astăzi este o continuare la articolul anterior despre motivație, așa că, dacă nu ai citit primul articol îți recomand să intri pe pagină și să-l citești pentru a înțelege mult mai bine de unde pleacă provocarea motivației la copiii ajunș la vârsta adolescenței.
Majoritatea părinților au observat că ai lor copii adolescenți pur și simplu nu au chef să facă și alte lucruri decât să stea pe telefon sau pe calculator, nu citit, nu sport,nu învățat, nu ordine în cameră. Probabil că înțelegi la ce mă refer. Am primit multe astfel de întrebări de la părinți: Cum să-l fac pe copilul meu să fie motivat, să se apuce să facă lucruri, un sport, un hobby sau să citească, sau măcar... să-și dea interesul să învețe la școală? iar eu îl întreb pe părinte: Care este viziunea de viață a copilului tău? Cum ar vrea el să fie ând va avea 35 de ani? Iar părinții fac o pauză și îmi spun... Păi n-are, el nu știe nici măcar la liceu o să dea. Și asta este perfect adevărat. Cred că 99% dintre adolescenți nu-și imaginează cum va arăta viața lor când vor fi adulți, nu au o asemenea viziune de lungă durată. Dar știți de ce? Pentru că 99% din părinți nu au viziune pentru propria lor viață, mai lungă de o lună, două de zile. Adică nu știu ce vor de la viață pe termen lung, ci așteaptă să vadă ce le oferă viață.
Și știu că sună dur, dar sper că deja te-ai obișnuit cu afirmațiile mele. Acum vreau să te întreb pe tine părinte. Cum ar putea copilul tău să învețe cu plăcere dacă nu știe pentru ce o face? Mai rău: Cum ar putea copilul tău să învețe dacă tu-i spui: învață ca să-ți găsești un job bun, când vede că ție nu-ți place să mergi la serviciu? Acestea sunt niște întrebări la care să te gândești și după ce termini de citit acest articol.
Oamenii dacă nu au un scop în viață intra în depresie, sunt total demotivați și plictisiți de viață. Așa că, este nevoie să declanșezi motivația internă în copilul tău, mai ales dacă este la vârsta adolescenței. Motivație internă este acel chef de a face lucruri pentru că vrea el. Cum ar fi dacă al tău copil ar învăța, ar face ordine, ar face sport sau ar citi cu pasiunea cu care se joacă pe calculator. Frumos, nu? Ei bine, fii atent ce ai putea să faci ca să declanșezi în el această motivație.
Așezați-vă la o masă, cu toții din familie și scrieți cum ați vrea să arate viața voastră peste 10 ani. Cum ați vrea să fiți, ce ați vrea să aveți. Poate pentru părinte este vorba de o casă mai mare, de o mașină nouă, de mai mult timp liber, de un anumit hobby sau de o afacere. Pentru copil poate fi foarte ușor să-și imagineze cum va arăta viața lui la 30 de ani. Vrea să aibă propria casă sau mașină, vrea să fie angajat sau să aibă firma lui, va vrea să fie un sportiv, actor sau cântăreț performant. Lasă-l să scrie ce vrea el, cum vrea el, fără să judeci, să critici sau să razi de ideile lui. Asta este foarte important. Pasul următor este să scrieți câteva acțiuni pe care le veți face ca să ajungeți în acel loc. Pentru părinți poate să fie participarea la un curs, poate un al doilea job, poate a renunța la job, voi știți. Pentru copil poate să fie să meargă la liceul X sau la facultate Y, să se antreneze mai intens, să învețe mai bine sau să citească mai mult.
Scopul acestui exercițiu este ca al tău copil să-și creeze o viziune despre viață ca să știe de ce face lucrurile pe care le face, de ce învață programare, de ce citește cărți, de ce se antrenează în fiecare zi la atletism. În momentul când copilul găsește un DE CE adică scopul din spatele fiecărei activități pe care o face, atunci se naște motivația internă, adică acel chef de a face lucruri.
Tot ce e nevoie să faci acum este ca de fiecare dată când copilul tău este fără chef să-i amintești pentru ce face tot ceea ce face. Poți chiar să-i lipești foaia pe care a scris de ușa camerei lui pentru a-și reaminti continuu. Cred că realizezi că tot ceea ce am scris mai sus o fac doar puțin oameni, aproximativ 1% dintre ei, adică oamenii performanți care sunt considerați de succes.
Așa că ai învățat astăzi că pentru a trezi cheful, adică motivația în copilul tău adolescent este nevoie să-l ajuți să-și găsească DE CE-ul. Cum faci asta? Prin cei 3 pași:
1. Scrieți-vă cum va arăta viața voastră peste 10 ani
2. Scrieți pașii pe care îi veți face spre acea direcție
3. Lipiți foaia la vedere pentru a vă aminti de ele continuu.
Eu sunt Răzvan Cojocaru fondator Smart Life Education și te invit să distribui acest articol către comunitatea ta de părinți și dă-ne un LIKE pentru a face parte din comunitatea noastră de părinți. Pe data viitoare!
Alege un alt părinte și trimite-i acest articol.
Urmărește-ne pe FACEBOOK.
Urmărește-ne pe INSTAGRAM.
Subscribe pe YOUTUBE.
Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.
Comments