!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#178 Nu-l ajuta dacă nu îți cere

Mamele vin la mine și-mi zic: „Fac totul pentru el și nu apreciază nimic!”.

 

Eu le spun: „Tocmai de asta.”

 

Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți.

 

Cum îți povestește ceva, cum începi să-i dai sfaturi. Te oferi să-l duci cu mașina. Faci tu teme în locul lui. Îi dai bani, poate mai mulți decât îi trebuie. Faci toate aceste lucruri și altele fără să ți le ceară.

 

Apoi, când vine acasă, copilul tot nemulțumit este. De ce?

 

Există o regulă nescrisă, care spune cam așa: „Nu ajuta dacă nu ți se cere.” Asta e valabil și cu copilul tău.

 

Atunci când copilul tău cere, el conștientizează nevoia. După ce îl ajuți, va fi mulțumit și recunoscător. Dacă copilul nu cere, este pentru că ori nu conștientizează nevoia, ori vrea să se descurce singur. Dacă îl vei ajuta, se va simți ori că e îndreptățit să primească, ori va fi frustrat. Și asta nu vine la pachet cu recunoștință.

 

Ajutând copilul fără să ceară este ca și cum i-ai mai da o felie de tort după ce a mâncat deja trei sferturi din el. I se va face rău. Nu va fi mulțumit. Dar dacă nu a mâncat tort de 6 luni, va fi topit după acea felie.

 

Lasă-l să se descurce! Lasă-l să ceară! Așa vei vedea recunoștința.

 

Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de copii pasionați de educație și dezvoltare personală, intră pe www.eroul.ro și înscrie-ți copilul în „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

2 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#191 E de datoria noastră, a părinților, să…

Cred că cea mai mare problemă a elevilor din zilele noastre este managementul timpului. Se duc la școală, stau 5 ore în bancă tăcuți, apoi vin acasă, se retrag în camera lor și stau pe TikTok până se

Comments


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page