!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#171 Ce ar schimba elevii la sistemul educațional?

Înainte de cursurile de dezvoltare personală pe care le susțin în fața adolescenților, de fiecare dată, înainte să încep, stau la povești cu ei. Vorbim despre weekend, vacanțe, părinți, chiar și despre școală.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți.


Într-o zi, mi-a venit ideea să-i întreb pe copii: „Ce ați schimba voi la felul în care se desfășoară școala?” O să dau răspunsurile lor mai jos. Cine știe, poate dăm vreo idee cuiva.


𝟏. Ora de începere a cursurilor la școală să fie minim 9:00. La unele școli se începe chiar și la 7:30, iar un copil trebuie să se trezească la 5:30-6:00 în fiecare zi.


𝟐. Profesorii să fie evaluați real de către copii și să se consemneze orice abatere. Acum, dacă un profesor țipă, jignește și se poartă urât cu un copil, nu i se întâmplă nimic. Și, Doamne, câte cazuri aud!


𝟑. Să se elimine ideea de ascultare a lecției. Dacă un elev învăță o dată pentru o notă, apoi face pauză o lună, nu înseamnă că știe. O dată la 4 lecții, să se dea un test din acele lecții pentru notă.


𝟒. Să se adauge materia Vorbit în Public – un an. Cum poți să le ceri copiilor să-ți prezinte proiectele în fața clasei dacă tu, profesor, nu i-ai dezvoltat nicio abilitate în acest sens?


𝟓. Evaluarea Națională să se dea din 2 materii de uman sau real, nu și română, și matematică. Cu toate astea, mediile din clasele V-VIII, inclusiv media de la matematică, să conteze pentru admiterea la liceu.


𝟔. Să se facă clase opționale de Religie/Desen/Muzică, unde să meargă doar copiii interesați.


𝟕. Să se adauge Sport de 3 ori pe săptămână – fără medie generală, ci doar cu prezență și calificativ – Trecut/Respins.


𝟖. Pauzele între ore să fie de minim 10 minute. Sunt multe școli în care pauza are 5 minute, iar profesorul îi mai și ține în plus pe copii. Practic, nici nu mai au pauză.


𝟗. Alte cereri de la copii: fără teste surpriză, fără teme de vacanță, curs de prim ajutor, restructurarea materiei școlare.


Acestea sunt câteva dintre schimbările pe care le-ar vrea elevii la școală. Tu, ca părinte, ai mai schimba ceva la sistemul de învățământ?


Scrie în comentarii propunerile tale.

8 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#198 Sper că al tău copil nu va ajunge ca Andreea

Soția mea este profesoară de germană. Lucrează cu adulți. Într-o sâmbătă, susținea un curs online cu 5 oameni în toată firea, teoretic maturi. Dintre cei 5 participanți, o persoană—să-i spunem Andreea

Comments


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page