!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#158 Nimeni nu ne-a spus asta când eram copii

Mă gândeam ce minunat e ca unui copil – adolescent, mă refer – să i se explice fenomenele prin care trece în viața lui. Noi nu știam asta când eram de vârsta lor.

 

Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți.

 

Când eram adolescenți, nu știam ce se întâmplă cu noi. Dacă cineva ne vorbea mai răstit, imediat trăgeam concluzia că la noi e problema. Dacă cineva râdea de noi, imediat credeam că nu suntem destul de buni. Dacă aveam un eșec, imediat credeam că noi suntem mai prejos decât restul.

 

Când mă întâlnesc cu copiii de la curs, le explic multe fenomene care se petrec în viața lor la această vârstă.

 

Le spun în primul rând să nu ia lucrurile personal. De exemplu, dacă vânzătoarea de la magazin vorbește mai răstit, nu e vina ta, poate a avut o zi mai proastă. Nu ai de ce să te simți tu prost.

 

Le spun despre faptul că e normal că unii prieteni să vină și alții să plece. Fiecare om evoluează diferit, nu e vina ta.

 

Le spun că e normal să avem emoții și să simțim frică înaintea unui eveniment important. Toată lumea trece prin asta.

 

Le spun că un eșec nu e capătul lumii. Tragi o învățătură și mergi mai departe.

 

Le spun că este în regulă ca la 15 ani să nu știi pe ce drum să mergi în viață și că e nevoie să experimentezi mai multe activități ca să-ți dai seama ce-ți place.

 

Și multe alte lucruri.

 

Ce aș fi vrut să conștientizez aceste lucruri când eram de vârsta lor. Aș fi avut o adolescență mult mai frumoasă.

 

Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de adolescenți pasionați de educație și performanță, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

4 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#198 Sper că al tău copil nu va ajunge ca Andreea

Soția mea este profesoară de germană. Lucrează cu adulți. Într-o sâmbătă, susținea un curs online cu 5 oameni în toată firea, teoretic maturi. Dintre cei 5 participanți, o persoană—să-i spunem Andreea

Comments


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page