!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#152 Punem presiune pe noi, punem presiune pe copii și…

Sabina era o fată care punea foarte multă presiune pe ea. Tocmai de aceea, avea întotdeauna emoții înaintea unui test. La fiecare examinare, ea trebuia să fie perfectă. „Să nu iei notă mică, că mă faci de râs!”. Sabina îmi povestea cum mama ei îi repeta asta încontinuu. În viața de zi cu zi era un copil trist, rușinos și panicat.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți.


Am fost învățați de mici că trebuie să facem totul perfect. N-avem voie să greșim. Dacă luăm o notă mică, ne facem de râs. Dacă nu știm vreun răspuns, dezamăgim pe cineva.


Punem presiune pe noi și punem presiune și pe copii, care ajung să creadă că totul trebuie să iasă din prima. N-au voie să greșească. N-au voie să eșueze. Tocmai de aceea, mulți devin pasivi. Își pierd entuziasmul de a încerca ceva nou.


Acum, în luna noiembrie, la cursul pe care îl susțin, vorbesc cu copiii adolescenți despre eșecuri. Le spun care sunt concluziile pe care să le tragă după un eșec. Le spun că eșecul nu e un capăt de lume, ci e cea mai mare oportunitate de creștere și dezvoltare. Le insuflu mentalitatea de a continua, chiar dacă au greșit.


E o schimbare de paradigmă. Atunci când greșește, în loc să stea cu capul plecat și să se simtă rușinat, un copil ar trebui să continue cu și mai multă motivație. Asta îi învățăm pe copii.


Doar cine nu face nimic nu greșește niciodată.


Dacă vrei ca și copilul tău să afle aceste lucruri, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

4 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#198 Sper că al tău copil nu va ajunge ca Andreea

Soția mea este profesoară de germană. Lucrează cu adulți. Într-o sâmbătă, susținea un curs online cu 5 oameni în toată firea, teoretic maturi. Dintre cei 5 participanți, o persoană—să-i spunem Andreea

Comments


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page