!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#148 Ai văzut până acum tipologia „mamei cloșcă”?

Îl ține pe copil lângă ea tot timpul. Îi spune cu ce să se îmbrace, când să bea apă și chiar când să meargă la baie. Când copilul vorbește cu altcineva, îl ia deoparte și îi spune: „Ai grijă!”. Credeai că e vorba de un copil de 5 ani? Ar fi fost bine, dar nu... e vorba de un copil de 14-15 ani!


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți. Am văzut acest tip de mamă aducându-și copiii la cursurile mele. Acest tip de mamă se mai numește și „mamă cloșcă”.


De multe ori mi s-a întâmplat să încep un curs, iar după 15 minute să intre câte o mamă și să-mi spună: „Mă scuzați, i-am adus apica copilului meu.” Copilului îi venea să intre în pământ de rușine.


Nu e nimic rău în acest comportament când copilul are 5 ani. Dar când copilul are 15, e unul dintre cele mai nocive comportamente ale părinților față de copil.


La vârsta adolescenței, copiii au nevoie să fie lăsați în pace, să experimenteze, să greșească, să învețe din greșeli, să vorbească cu oameni, să observe alte moduri de gândire. Dacă tu, ca părinte, stai pe capul lui tot timpul, îi tai aripile. Îl transformi într-un copil fără încredere în el, sfios și incapabil să ia decizii. Îl faci dependent de tine și la 30 de ani.


Oare un copil nu poate sta fără apică timp de o oră și jumătate, cât durează un curs?


Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de adolescenți pasionați de educație și performanță, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

7 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#198 Sper că al tău copil nu va ajunge ca Andreea

Soția mea este profesoară de germană. Lucrează cu adulți. Într-o sâmbătă, susținea un curs online cu 5 oameni în toată firea, teoretic maturi. Dintre cei 5 participanți, o persoană—să-i spunem Andreea

Comments


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page