!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#135 Și copiii au dreptate uneori

„Eu sunt părintele, eu am dreptate! Tu ești doar un copil!”


Din păcate, încă aud asta. O aud de multe ori din partea taților. Uneori, ego-ul unui tată nu-l lasă să-i dea dreptate copilului.


Lucram cu părinții lui Marius ca să apropii relația dintre ei și copil. Copilul se închisese în el și aproape că nu le mai spunea nimic din ce făcea. Avea 13 ani pe atunci. Tatăl lui era un om înalt, puternic, foarte convingător prin vocea și felul lui de a fi.


Marius îmi povestise de un moment când tatăl i-a spus să tundă gazonul din fața garajului. Marius a acceptat și și-a propus să facă asta la ora 18:00, când se mai lăsa căldura.


La ora 16:00, tatăl vine acasă, vede gazonul la fel de mare și începe să-l certe pe Marius. Marius îi spune liniștit: „Nu mi-ai dat o oră fixă. Mi-ai spus să-l tund astăzi. Mi-am propus să fac asta la 18:00.”


Tatăl începe din nou să țipe: „Nu faci nimic din ce spun! Nu mai comenta la mine, m-am săturat!”


Uneori, și părinții greșesc. Uneori, și copiii au dreptate. Ca să menții o relație apropiată cu copilul tău adolescent, cere-ți scuze față de copil și acceptă că ai greșit. Astfel, vei părea uman în fața copilului tău și el va coopera cu tine. Altfel, riști să-l depărtezi de tine și să nu mai afli nimic din ceea ce face.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți. Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de adolescenți pasionați de educație și performanță, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

7 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#204 Petrece timp cu copilul tău și el nu va...

Părinții au fost ocupați cu serviciul, iar el a crescut pe unde a putut: ba pe la bunici, ba pe la o bonă, ba singur. Când veneau părinții, îi aduceau jucării și dulciuri. Până la 13 ani, Andu a fost

Comments


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page