!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#128 Am rămas uimit când am auzit asta de la un copil

Eram la o lecție în care discutam cu adolescenții despre frica de a-ți exprima părerea. La un moment dat, am pus întrebarea: „De unde credeți că vine această greutate a noastră de a spune ceea ce gândim?”


O cursantă ridică mâna repede și spune: „Greutatea de a ne spune părerea vine din copilărie, atunci când ai un frate mai mare și vorbește continuu, părinții îl bagă doar pe el în seamă și tu te inhibi și nu-ți mai vine să mai spui nimic, pentru că te simți ca și cum nu ai conta.”


Am rămas mască de explicația ei, atât de profundă și adevărată. Nu mi-a spus specific că e vorba despre ea, dar știam că are un frate mai mare.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți. Dacă ai mai mulți copii, fii atent la diferențele pe care le faci între ei. Chiar și faptul că unul dintre copii vorbește foarte mult, iar tu îl asculți continuu, fără să-i dai dreptul la vorbă și celuilalt, îl poate face pe cel din urmă să devină o persoană retrasă sau timidă.


Sunt multe lucruri pe care părinții le fac inconștient, care trimit mesaje confuze/neadecvate copiilor. Exact ca în cazul de față.


Când sunt 2 frați, nu trebuie neapărat să te porți cu ei la fel. Trebuie să cunoști ce e important pentru fiecare. Poate unuia îi place să vorbească mai mult, caz în care vei sta și îl vei asculta. Poate altuia îi place să faceți lucruri împreună. Oricum ar fi, trebuie să le dai amândurora sentimentul că sunt persoane importante și că și ele contează.


Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de adolescenți pasionați de educație și performanță, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

6 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Până la 11-12 ani, copilul tău va sta aproape de tine. Apoi, se va închide și se va depărta. În cele din urmă, pe la 20-22 de ani, își va aduce aminte de sfaturile tale și se va gândi „Hai că totuși a

„L-am crescut foarte bine pe copilul meu. I-am dat tot ce am avut mai bun. Nu cred că ceva din comportamentul meu față de el îl face să fie închis, timid și să nu vorbească aproape deloc.” Acestea sun

A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page