!-- Google tag (gtag.js) -->
top of page

#109 Are 14 ani și crede că le știe pe toate

Nu te ascultă aproape deloc. Are 14 ani și crede că le știe pe toate. Face lucrurile doar cum vrea el, iar ce-i spui tu îi trece pe lângă urechi. Asta te enervează la culme și-ți dă impresia că nu contezi pentru el. Te simți dezamăgită fiindcă faci atâtea pentru el, dar el nu face ca tine.


Eu sunt Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, și întâlnesc în fiecare lună sute de copii și de părinți. Asta e una dintre cele mai întâlnite plângeri ale unui părinte de adolescent, în special a mamelor.


Ce e nevoie să înțelegi tu, ca părinte, este că de pe la 11 ani, copilul nu mai este chiar copil. De la 11 ani, începe procesul de maturizare—și fizică, și mentală.


De pe la 11 ani, copilul începe să facă mai mult cum vrea el, să ia decizii pentru el, să fie independent… iar tu ar fi bine să-l lași (între niște limite, bineînțeles).


Pentru că dacă copilul ar face doar cum îi spui tu, e grav. Va deveni un adult obedient, care are obiceiul de a face ce-i spun ceilalți. Asta vrei?


Dacă îl lași de acum pe copilul tău să gândească și să ia decizii pentru el, va deveni un adult responsabil, cu experiență de viață, dezinvolt și cu încredere în el.


Comportamentul adulților de astăzi reflectă felul în care părinții lor s-au comportat cu ei.


Dacă vrei ca al tău copil să facă parte dintr-o comunitate de adolescenți pasionați de educație și performanță, intră pe www.eroul.ro și vezi detalii despre „Trezește EROUL din tine!”, cel mai complex curs de dezvoltare personală pentru adolescenți din România.

9 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

#198 Sper că al tău copil nu va ajunge ca Andreea

Soția mea este profesoară de germană. Lucrează cu adulți. Într-o sâmbătă, susținea un curs online cu 5 oameni în toată firea, teoretic maturi. Dintre cei 5 participanți, o persoană—să-i spunem Andreea

Comments


A1. Principal Logo (Colored).png
bottom of page