9 ok.jpg
Andrei Bărbat

- University of Hertfordshire, United Kingdom

-Actorie

-Antreprenor, fondator Dacron şi Smart Life Education

-Producător, Regizor Film (2 lungmetraje si mai multe scurtmetraje in portofoliu)

-Pasionat de Dezvoltare Personală

Contact:.

Email: barbatandreid@gmail.com

Telefon: 0729.016.444

  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon

              La fel ca toți ceilalți, am trecut și eu prin etapele sistemului educațional, atât cel românesc (clasele 1-12) cât și cel britanic (școala de un an și licența). În România am terminat cunoscutul liceu “Tudor Vianu” din București iar în Anglia am studiat un an la școala de actorie East15, dând după aceea licența în actorie și limba engleză la University of Hertfordshire. Studiile mă recomandă ca actor, iar eu mi-am început cariera în acest rol dar momentan mă axez pe rolul de producător de filme.

               Atât în filme, cât și în alte domenii, m-am așteptat ca sistemul educațional să mă învețe tot ce aveam nevoie ca să pot să încep să lucrez în acel domeniu. Din păcate nu a fost așa. Într-adevăr am învățat multe atât în țară cât și afara, și toți profesorii mei s-au străduit să-mi ofere cea mai bună educație. Cu toate astea, nu am putut să încep proiectele pe care mi le doream pe baza a ce învățasem. Problema din punctul meu de vedere nu au fost profesorii și nici instituțiile, ci însăși sistemul educațional: esee, teste, teme, adică teorie cât cuprinde, iar practică foarte puțin, iar dacă a fost cazul să fie practică, a fost doar pentru o notă, și nu pentru dezvoltarea mea. 

               Astfel, după liceu am decis sa încep proiecte independente alături de prieteni, în care sa ne putem dezvolta pana unde vrem noi și nu pana în limita unei note de la 1 la 10. Mai mult, ne-au permis și sa greșim fără sa fim sancționați, iar asta a fost cel mai eficient mod de a învață. Deși proiectele cinematografice făcute pana în prezent nu au fost niște capodopere și sunt perfect conștient că mai am mult de învățat până să se ridice la un anumit standard, am reușit să le fac cunoscute, să le distribui în cinematografe, să fac un circuit prin țară și chiar să apar la televizor promovându-le. Probabil că acest rezultat nu ar fi venit dacă eram condiționat de o școală interesată doar să-mi dea note și examene. 

               Nu în ultimul rând, am putut sa învăț în ordinea dorită de mine și în cantitatea dorită. De exemplu, am învățat puțin și despre afaceri, economie, investiții, public speaking (aici mai mult din prisma actoriei). Fiind pe cont propriu, am avut acest avantaj de a-mi diversifica cunoștințele.

               Mă bucur enorm că am luat decizia de a învăța si de unul singur, și nu să mă bazez doar pe sistemul educațional. Mi-au apărut multe oportunități în cale, și momentan lucrez la un al treilea lungmetraj care va fi lansat în cinematografe. 

Din moment ce am beneficiat de acest mod de dezvoltare personala, care se poate aplica, evident, nu numai cinematografiei ci aproape oricărui domeniu de activitate, îmi doresc sa îi ajut și pe alții, la început de drum, să se dezvolte în același mod eficient în care m-am dezvoltat și eu. 

 

Nota: prin acest text nu atac nicio persoană și nicio instituție de învățământ. Mai mult, deși m-am bucurat de o educație independentă, țin să menționez că aceasta a fost doar în timpul meu liber, întrucât mi-am terminat toate studiile întocmai ca să am o plasă de siguranță în caz că nu ar fi mers planul meu. Prin ce am scris mai sus și prin tot ceea ce fac la acest curs nu sprijin și nu încurajez abandonul școlar, ci doar o apropiere a sistemului educațional față de cerințele elevilor.