RăzvanC

10 Sept. 20202 min

Ești un incapabil!

"Ești un fraier!"

"Nu ești în stare să faci nimic!"

"Nu te duce capul!"

"Ești prost!"

"Ești gras/grasă!"

"Ești leneș!"

........și lista poate continua.

Câte din aceste vorbe le-ai folosit în relația cu copilul tău!?

Probabil că la nervi, mulți dintre părinți nu pot să se abțină și își dau drumul vorbelor. Problema nu este că o fac, problema este că o fac în mod repetat.

"Fraier, prost, leneș, incapabil" - acestea se numesc etichete. Și au același efect ca cele din hârtie. I le spui copilului iar ele îi rămân lipite de frunte și le va purta cu el chiar toată viața, dacă nu se apucă de dezvoltare personală.

Etichetele devin identitare, dacă ele sunt repetate copilului. Adică, la un moment dat copilul va accepta subconștient că așa este el: incapabil, prost, neîndemânatic și se va comporta ca atare. Aceste vorbe vor deveni credințe pentru copil, care, de fiecare dată când va avea un eșec își va aduce, inconștient, aminte de vorbele mamei: "Sunt un incapabil!"

Părinții cred că spunând astfel de vorbe copiilor îi vor motiva, îi vor face să se rușineze și își vor schimba atitudinea. De fapt, nu e deloc așa. De fapt, le pecetluiesc acel comportament, îl afundă pe copil și mai mult în acel comportament.

Dacă copilul a făcut ceva greșit sau din contră nu a făcut ceva, dă-i feedback pe acea acțiune nu pe persoana lui. Nu-i spune "Ești un leneș!" spune-i "Observ că este dezordine la tine în cameră, știu că tu ești un copil ordonat, ce s-a întâmplat cu tine astăzi, te simți bine?"...și apoi discută despre ce s-a întâmplat, căci lucrurile nu sunt în regulă. Poate a luat o notă proastă, poate s-a certat cu un prieten sau poate a avut un eșec. Înțelege-l.

....și mai ales, evită să-i pui etichete, discută cu el, înțelege-l și încurajează-l să facă lucrurile pozitive.

...și de ce nu, încurajează etichete care să-l sprijine în viața de zi cu zi:

"Ești descurcăreț!"

"Reușești să faci tot ce îți propui!"

"Tu poți!"

"Ești inteligent!"

"Îți merge mintea!"

Vezi articolul pentru adolescenți aici.


Alege un alt părinte și trimite-i acest articol.

Urmărește-ne pe FACEBOOK.

Urmărește-ne pe INSTAGRAM.

Subscribe pe YOUTUBE.

Înscrie-ți adolescentul pentru a deveni EROU.

430
0